Garnier Residence

Garnier Residence
Montréal, Canada, 2021-05-18 –

Inspired by the “mid-century modern” style, the Garnier residence located in the trendy Plateau Mont-Royal neighborhood in Montreal Qc is an atypical renovation where the beauty of the materials is at the service of singular spaces that redraw the boundaries between public and private.

Designed for a couple and their young children, the former triplex gives pride of place to reception areas. The large living room on the top floor receives maximum light, while the bedrooms, nestled on the first floor, live in the shadow of the double garage in the backyard. The renovation of the three levels also includes the basement which is partly occupied by an independent studio dedicated to the visiting family, or for rent.

The clients desired an inspiring and warm welcome when they returned home in the evening. For a better day-to-day getaway from the daily stresses and strains of life, the communal living spaces were treated like a restaurant bar lounge. To play with these codes, the architects created a wooden stairwell, powder room, and integrated kitchen furniture. These architectural modules define the spaces while contributing to the house’s hushed and somewhat secret atmosphere.

The kitchen is traced by an elegantly curved countertop, topped by a suspended structure that follows the shape of a U. Everything related to the domestic is hidden in the built-in furniture. At night, the curtains are drawn and the space takes on the appearance of a speakeasy. By day, this festive space is bathed in natural light thanks to the skylight above the kitchen and the large bay windows overlooking the alley.

In the central module dressed in walnut are the staircase and a small powder room hidden behind a door carved in the same wood. Here, the smoked glass, copper faucets, Italian pedestal washbasin, and terracotta ceramics reminiscent of upholstered leather create a discreet chic. A second skylight overhangs the stairwell and creates a vertical light axis in the residence. On one of the sides, a textured glass opening lets the light through, but obscures the view, contributing to the slightly intriguing character of the place. When the sun’s rays pierce the material, rays of light are projected onto the floor.

The Garnier residence is accessible through six entrances, including three vestibules. The owners wanted to keep a multitude of accesses on the three levels in order to have official entrances for guests and more private ones for their children, but also for parents whose bedroom opens onto an interior courtyard. This maze creates a certain complexity in the program and contributes to the singular treatment of this project.

The colorful terrazzo slab that adorns all the floors brings a joyful and playful character to the space. The different shades of stone that make it up contributed to the construction of the color palette and the arrangement of the different materials to magnify each element, from the copper baseboards to the walnut walls. In the master bedroom bathroom, the Verde Saint-Denis marble countertop, emerald green sinks, and warm natural felt walls also harmonize with the terrazzo.

Throughout this creation, materiality inspired the project. As much through the color of the materials as their format. Thus, the wall panels create a grid that accompanies the wall bookcase and gives rhythm to the modules integrated into the space. As in all of the firm’s creations, particular attention was paid to the alignments.

With the Garnier residence, Dupont and Blouin create chic and masterful interiors inviting to both festivities and comfort, in a hushed and luxurious universe.

Technical sheet

Project Name: Garnier Residence

Location: Montreal, Quebec, Canada

Square footage: 3200 sq.ft.

Cost of renovation: 500K $

Project Completion: 2021

Awards: 2021 AZ AWARDS Residential Interiors finalist

Architects/designer: Marie-Josée Dupont & Olivier Blouin

Kid’s room and playroom: Marie-Pier St-Onge, Plume Pompon

Photographer: Olivier Blouin, olivierblouin.com

Audio and video: Quebec son

Kitchen consultant: Atelier Jakob

Mill Worker: Frank Minerva

Lighting: Louis Poulsen, Kreon, Eureka, FLOS, Artemide

Appliances: Miele, Wolf, Thermador

Furniture: Kastella, Normann Copenhagen, Hay, Herman Miller

Plumbing fixtures: Agape, Fantini, Cielo, Duravit

Terrazzo and marble: Stonix, Ciot

Countertop: Dekton

About Dupont Blouin

Dupont Blouin is an architecture and design firm based in Montreal, created by the association of two complementary architects, Marie-Josée Dupont and Olivier Blouin: yin and yang, measure and deployment, cold and hot, eye and eye.

Lovers of architecture of course and of nature, they like pure lines, precise details, and organized and integrated systems. Specialized in the creation of custom projects, each detail is thought out, each material is privileged for its durability and each color is combined for harmonious interiors and exceptional spaces.

From high-end residences to neighborhood grocery stores, from office layouts to custom furniture, they seek to balance forces, to align elements to create mastered, magnified, and appreciated spaces.

For more information


  1. dupontblouin.ca/#/rsidence-garnier/

  2. dupontblouin.ca

Media contact

Source: V2 Newswire

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Olivier Blouin

Kitchen
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Olivier Blouin

Kitchen
Photo credit:
Olivier Blouin
 

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Olivier Blouin

Kitchen
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Kitchen corner - Photo credit: Olivier Blouin

Kitchen corner
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Photo credit: Olivier Blouin

Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Hallway to second floor entrance - Photo credit: Olivier Blouin

Hallway to second floor entrance
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Louis Poulsen PH5 copper lamps - Photo credit: Olivier Blouin

Louis Poulsen PH5 copper lamps
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Central walnut core - Photo credit: Olivier Blouin

Central walnut core
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Chic powder room - Photo credit: Olivier Blouin

Chic powder room
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - AF-21 Fukasawa copper faucet with Agape Bjhon wash basin - Photo credit: Olivier Blouin

AF-21 Fukasawa copper faucet with Agape Bjhon wash basin
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Walnut staircase - Photo credit: Olivier Blouin

Walnut staircase
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Walnut and terrazzo detail - Photo credit: Olivier Blouin

Walnut and terrazzo detail
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Photo credit: Olivier Blouin

Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Master bedroom's view on inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe - Photo credit: Olivier Blouin

Master bedroom’s view on inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe - Photo credit: Olivier Blouin

Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe - Photo credit: Olivier Blouin

Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe - Photo credit: Olivier Blouin

Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe - Photo credit: Olivier Blouin

Inner courtyard with mural by Artist Marc-Olivier Lamothe
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Master bedroom suite - Photo credit: Olivier Blouin

Master bedroom suite
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Photo credit: Olivier Blouin

Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Terrazzo and felt corner wall detail - Photo credit: Olivier Blouin

Terrazzo and felt corner wall detail
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Felt corner wall furniture detail - Photo credit: Olivier Blouin

Felt corner wall furniture detail
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Master bathroom - Photo credit: Olivier Blouin

Master bathroom
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Shower - Photo credit: Olivier Blouin

Shower
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Photo credit: Olivier Blouin

Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Fantini AF-21 Fukasawa PVD copper shower knobs - Photo credit: Olivier Blouin

Fantini AF-21 Fukasawa PVD copper shower knobs
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Shower drain detail - Photo credit: Olivier Blouin

Shower drain detail
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Living room - Photo credit: Olivier Blouin

Living room
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Living room - Photo credit: Olivier Blouin

Living room
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Living room - Photo credit: Olivier Blouin

Living room
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Custom made library - Photo credit: Olivier Blouin

Custom made library
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Custom made library - Photo credit: Olivier Blouin

Custom made library
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Library - Photo credit: Olivier Blouin

Library
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Dining room - Photo credit: Olivier Blouin

Dining room
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Photo credit: Olivier Blouin

Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Photo credit: Olivier Blouin

Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Kitchen lounge mood - Photo credit: Olivier Blouin

Kitchen lounge mood
Photo credit:
Olivier Blouin

Press kit | 5554-02 - Press release | Garnier Residence - Dupont Blouin Architects - Residential Interior Design - Kitchen at dusk - Photo credit: Olivier Blouin

Kitchen at dusk
Photo credit:
Olivier Blouin
Save This Post

No account yet? Register

Up Next

RECOMMENDED