MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - view of one of the louvered blocks - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

GG-loop brings biophilic regenerative architecture to large-scale urban developments


Amsterdam, Netherlands, 2020-11-10 –

The need for healthy homes has hardly ever been more apparent than during the current global condition. The current efforts to reduce the negative impacts of buildings are inadequate. Therefore the built environment must be designed in a different way. To bring regenerative collective habitation to all scales of development, Amsterdam architecture practice GG-loop, sharing the vision with Arup, is developing Mitosis: a modular building system created by a parametric design tool following biophilic and user-centric design principles.

Mission

GG-loop’s goal is to develop an architectural solution that “gives back” to the Planet and can serve as a benchmark for the real estate and urban development sector. Mitosis’ vision is to deepen the understanding of its relationship with Nature, to raise awareness and sensitize both professionals and the general public regarding the importance of biophilic architecture as an answer to the current climate condition.

Sharing the same vision as Arup, GG-loop works to inspire and provide healthy sustainable living communities and net-positive impacts on ecology and society. By working with the natural environments rather than against it, the natural balance and health of the planet can be restored.

Giacomo Garziano stated “Mitosis aims to support the daily uses and the tasks of the inhabitants, in order to promote direct and indirect contact with nature. We aim to generate a healthy, emotional, and productive habitat for rest, work, and living at 360° with nature.”

Inspiration

Mitosis is the follow-up of a multi-awarded pilot project completed by GG-loop in 2019: Freebooter, a pair of prefabricated CLT (Cross Laminated Timber) apartments in Amsterdam, wrapped in a parametric timber louvered facade. The building was created using biophilic principles, connecting architecture with nature in order to improve the life quality of the people who use the building. GG-loop’s ambition to bring these qualities to multiple scales has resulted in Mitosis.
The name Mitosis refers to the biological process of a single cell dividing itself into two identical daughter cells. It represents the modularity and the long-term adaptation of the system and serves as a metaphor for a flexible co-living organism where each residential unit coexists in symbiosis with all the others and its environment.

Bringing biophilic design to large-scale developments

The “Biophilia Hypothesis” by Edward O. Wilson reveals why humans have an intrinsic need to connect with nature and other living systems. Mitosis adopts the 14 principles of biophilic design and articulates the relationships between nature, human biology, and the design of the built environment. It builds an ecosystem where dwellers experience a unique way of living and fulfill their innate desire to reconnect with nature. Exposed to green shared areas, tiny forests, and gardens that cascade up and down the entire building, dwellers can benefit from the direct and indirect connection with nature. Health and well-being are fostered through careful material choices, flexible layouts, organic interiors, and large outdoor spaces.

Giacomo Garziano, founder of GG-loop said “Our vision goes further than the integration of just green systems, but rather creates a built environment that restores and nurtures its surroundings, and that serves as a catalyst for positive change.”

Positive footprint ecosystems

Mitosis creates regenerative ecosystems with a positive ecological footprint. It balances the technical benefits of an environmentally conscious construction with the qualities of an organic and healthy environment in which its residents coexist harmoniously.

Mitosis generates urban clusters using prefabricated timber and bio-based modules that are cost-efficient and flexible in its construction. By consciously choosing materials that capture carbon and using resources more efficiently, Mitosis constructs a net-positive built environment that produces more energy than it consumes and uses resources in a circular way.

The enhancement of biodiversity in the urban fabric has a beneficial impact on the quality of life and the environmental education of the inhabitants. Mitosis integrates plant and animal life throughout the buildings, allowing its dwellers to coexist harmoniously with the biodiversity of local flora and fauna. Mitosis is designed to co-evolve with its surrounding, by recreating ecosystems appropriate to the climate, site, and residents. In this way, Mitosis can facilitate the conservation and improvement of the biodiversity that exists on the site.

Giacomo Garziano, founder of GG-loop also stated “We are part of nature in a deep and fundamental way, but in our modern lives we’ve lost that connection. In addition to the technical benefits of acoustics improvement, CO2, and urban heat reduction, being in direct contact with nature has proven to improve physical and mental health and overall well-being.”

Social cohesion

The distinct rhomboid shape of the individual design modules is integral to the functionality of Mitosis. Stacking these modules creates large areas for shared outdoor living, with each unit having at least one terrace.

Mitosis’ vertical connections are placed externally to connect the units and terraces, creating a continuous ribbon of outdoor ‘cloister-like’ spaces, fostering a sense of openness, belonging, protection, and privacy for residents.

Mitosis’ construction is organic and flexible, providing large areas of urban and vertical farming, greenhouses, wildlife corridors, and integration of habitat creation, that encourage shared outdoor activities among residents.

By applying elements of nature and providing available renewable resources in shared facilities and infrastructures of community living, Mitosis encourages dwellers to engage in pro-environmental practices and share their expectations of sustainability. This helps create healthier environments and improve social interaction.

Project development

Mitosis is developed by parametric and BIM 3D modeling software. It generates dwelling clusters composed of prefabricated CLT modules through a complex iterative process. The optimized volume and scale of Mitosis are based on the calculation and simulation of parameters related to specific stakeholders’ needs and conditions of a given site.

The volumes and internal layouts derive from the calculation and simulation of parameters related to specific conditions of the site: solar radiation, wind impact, privacy, population density, common spaces index, and vertical connections. With the parametric design tool, Mitosis explores how buildings can grow, evolve, heal and self-sustain, similar to human bodies, as well as use biological metaphors to design buildings capable of regeneration, resilience, and self-sufficiency.

Due to its flexible structure and grid formation, Mitosis is able to host a variety of typologies that are customizable to the resident’s needs. It is applicable to diverse urban scales, ranging from off-grid single-family detached houses (30m2 up to a quadruplex 120m2 ) to high-density mixed-use urban clusters that incorporate public functions such as education, leisure, wellness, and retail. Mitosis generates experiential spaces that respect both the environment and its direct inhabitants, reconnecting both in a balanced ecosystem. By accommodating for all sizes, typologies, and performance levels, Mitosis moves beyond the basic concept of sustainable design and shifts towards a design that focuses on producing net-positive impacts on the environment.

Technical sheet

Program: multi-functional regenerative CLT collective housing

Plot Area: 22.110m2

Building Area: 181.833m2 (Mitosis-XL); 63m2 (Mitosis XS)

Design Team: Gianmarco Daniele, Chelsea Fu, Giacomo Garziano

Renders: HexaPixel (Mitosis-XL); GG-loop (Mitosis-XS)

About GG-loop

Established in 2014, GG-loop believes that design is not simply about creating functional objects and spaces. Instead, the design should tell a story, taking its user on a journey. GG-loop tackles design challenges with this in mind, articulating a vision for projects that is at once future-forward, organic, and refined. At all times in the design process, GG-loop places the end-user front and center.

GG-loop’s realized projects include Freebooter (2019) and The Seed of Time (2015). The studio won awards such as the Frame Award (NL), the WAF Award (UK), and the Best of the Year 2019 Award (NY).

GG-loop was founded by Giacomo Garziano, a graduate of Facolta’ di Architettura di Firenze (2008). Garziano has more than 10 years of experience working for studios like NIO Architecten and UNStudio on projects ranging from product design to large-scale urban planning and design projects for the real estate, retail, infrastructure, and culture industries. Major projects to date include the Doha Metro and the extension of the Contemporary Art Museum in Prato, Italy.

For more information


  1. gg-loop.com/mitosis-xs

  2. gg-loop.com/mitosis-xl

  3. gg-loop.com/mitosis-launch-11-11-2020

  4. vimeo.com/ggloop/Mitosis

Media contact

Source: V2 Newswire

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - view of one of the louvered blocks - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – view of one of the louvered blocks
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel


Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - view from pedestrian area - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – view from pedestrian area
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel


Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - drone view - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – drone view
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - overview - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – overview
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - view from a shared terrace - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – view from a shared terrace
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel


Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - view from a hanging pedestrian path - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – view from a hanging pedestrian path
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - apartment 5-45 from the terrace - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – apartment 5-45 from the terrace
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - open space of apartment 5-45 - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – open space of apartment 5-45
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - kitchen-dining of apartment 5-45 - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – kitchen-dining of apartment 5-45
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - kitchen-dining of duplex 16-27 - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – kitchen-dining of duplex 16-27
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - open space of duplex 16-27 - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – open space of duplex 16-27
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XL - kitchen-dining of duplex 16-27 - Photo credit: GG-loop with Hexapixel

MITOSIS XL – kitchen-dining of duplex 16-27
Photo credit:
GG-loop with Hexapixel

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - view from the path - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – view from the path
Photo credit:
GG-loop

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - view of the open space at the ground floor from the terrace - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – view of the open space at the ground floor from the terrace
Photo credit:
GG-loop

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - open space at the ground-floor - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – open space at the ground-floor
Photo credit:
GG-loop

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - view towards the forest from the open space - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – view towards the forest from the open space
Photo credit:
GG-loop

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - terrace on the 1st floor - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – terrace on the 1st floor
Photo credit:
GG-loop

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - view of the bedroom from the terrace - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – view of the bedroom from the terrace
Photo credit:
GG-loop

Press kit | 4068-02 - Press release | MITOSIS Biophilic Regenerative Ecosystem - GG-loop - Residential Architecture - MITOSIS XS - view of the open space at the ground floor from the stairs - Photo credit: GG-loop

MITOSIS XS – view of the open space at the ground floor from the stairs
Photo credit:
GG-loop

Source

Save This Post

No account yet? Register

Up Next

RECOMMENDED