Studio Ben Allen designs artichoke-shaped garden room



Green shingles cover the exterior of this octagonal, flatpack garden room in south west London, designed by Studio Ben Allen.

The design of A Room in the Garden was informed by the bizarre and playful 18th-century Dunmore Pineapple pavilion in Scotland, as well as the form and colour of an artichoke.

Inside, the space can be used as a study, lounge or bedroom, lit by a large window overlooking the garden and a central skylight.

Studio Ben Allen built it from flatpack kit of CNC-cut timber elements that are notched and pre-drilled.

The project is both easy to construct and deconstruct to re-build elsewhere, should the owners choose to move.

It took just 20 days to construct the project, with the only specialists required being an electrician and a spray insulation contractor.

Read more on Dezeen: https://www.dezeen.com/?p=1438004

Video by Ben Tynegate.

WATCH NEXT: Architecture project of the year: A Room for Archaeologists and Kids https://youtu.be/8f3s52p7Z2k

Subscribe to our YouTube channel for the latest architecture and design movies: http://bit.ly/1tcULvh

Like Dezeen on Facebook: https://www.facebook.com/dezeen/
Follow Dezeen on Twitter: https://twitter.com/Dezeen/
Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/dezeen/
Check out our Pinterest: https://uk.pinterest.com/dezeen/

source

UCsWG9ANbrmgR0z-eFk_A3YQ

RECOMMENDED

Send this to a friend