SAY NO MO

SAY NO MO

 

ABOUT | CONCEPT | FUNCTIONALITY | DESIGN | TEAM | PROCESS

 

Architects: balbek bureau  Slava Balbek​, Sofiia Hupalovska, Nataliya Stukonog
Project manager: Natalia Kozak
Project Area: 200 sq.m
Project Year: 2020
Location: Kyiv, Ukraine
Photo credits: Yevhenii Avramenko

behance image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image

ABOUT

 

Say No Mo is a conceptually new format of a beauty salon. The ‘heart’ of the salon is a bar used for both beauty services and traditional cocktail receptions.
 
The main task faced by balbek bureau from the very start of the design process was to break away from a traditional perception of a conventional beauty salon, and its gender distinction.

behance image

CONCEPT

 

The owner of the establishment is Canadian. In her years of working in the beauty industry, she has learned how to make a client happy. This understanding became the basis of the interior solutions delivered by balbek bureau.

behance media image
behance media image

FUNCTIONALITY

 

Say No Mo is a 200-sq. m, two-level premises in an old building in Kyiv. With the curved-walls geometry and without a single parallel wall, the place boasts 4-meter high ceilings and has a distinctive atmosphere.
 
The ground level of the salon features several zones: reception, lounge, manicure/bar, and pedicure. The basement level contains a make-up zone, hair care, cosmetology, restroom, and facilities.

 

DESIGN

 

RECEPTION ZONE
One of the main visual accents of the salon is located in the reception area. The cast-in-situ concrete ‘broken’ arch serves as a metaphor for broken stereotypes in the beauty industry. ​​​​​​​

 

It is made of poured concrete and weighs several hundred kilograms. The construction of this form was a multi-phased process; it took more than 4 months from the docking assembly to the final joining of shears and toning of the structure.

behance media image

The reception zone has a lounge area with furniture groups and a fireplace that serves not only as a waiting area but also as a place to socialize during cocktail parties.

behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image

The reception counter is also made of cast-in-situ concrete and visually resembles a stone block. However, the monolithic look does not impede its functionality – it has a desktop and plug-in connection spots to ensure a fully functional workspace.

behance image
behance media image
behance media image
behance image
behance image
behance media image
behance media image

PEDICURE ZONE
 
The pedicure zone is located on podiums the ergonomics design of which is a perfect fit for nail technicians.

behance media image
behance media image
behance media image

Podiums are equipped with integrated sliding drawers and washbasins for the use of the salon staff; during parties, they are covered with hollow coffee tables. In the middle of the zone, there is a free-standing washbasin that was assembled from two Soviet-era baby bathtubs.   ​​​​​​​

behance image

Overall, the pedicure zone is finished in light tones with contrasting golden accents, giving it a feeling of cleanness.

behance media image
behance media image

MAKE UP AND HAIR STYLING ZONE
 
Salon’s ‘-1’ level is located on the basement floor. Given the lack of natural light, low ceiling height, and small square area of the premises, the entire floor has been finished in white, with the maximum use of mirrors, which visually made the space look light and airy.

behance image
behance image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance image

BAR ZONE
 
Another main element and a signature mark of the interior is a set of the rounded ‘golden’ panels. Their shape envelopes the walls and columns and visually joins 3 zones: the entrance to the salon, the bar, and the pedicure zone. The panels are used in retail operations, serve as bar shelves and partitions, and mask the unevenness of the original walls.

behance image
behance image

Panels are made of polished stainless steel (0.5 mm thick) with titanium nitride coating. 

behance image

The bar counter is plated with black metal with crude welding seams made intentionally prominent. The top of the bar is made of a 12-mm thick composite material. 

behance media image
behance image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image

The passage that leads to the nail art zone has a hanging hammock chair, which has become a favorite Instagram spot of the salon visitors. 

behance image

NAIL ART ZONE
 
A 2-meter deep water basin was discovered in the nail art room during the leveling of the concrete screed. Our team decided to keep this unique feature, filling it up with balls the color of the landing; a glass floor was assembled on top of the basin.

behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance media image

The salon’s name – Say No Mo – is in tune with balbek bureau’s approach to this project. ‘Say No Mo’ to the traditional point of view on designing beauty salons, gender distinction, ordinary solutions. Only the flight of imagination, creativity, and aesthetics.

 

TEAM

behance image

PROCESS

behance media image
behance media image
behance media image
behance media image
behance image

 

Follow us on Instagram and Facebook
Thank you for watching!

 

 

Source: https://www.behance.net/gallery/96114587/SAY-NO-MO by https://www.behance.net/sofiahupalovska is licensed under no-use (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.en_US)

Save This Post

No account yet? Register

Up Next

RECOMMENDED