SACHI HOUSE

behance image

why:​​​​​​​
For patients to restore their dignity of life.
why:
入院患者が人生の尊厳を取り戻すために。

 

16.7%
Percentage of Japanese families participating in policy selections for end-of-life patients’ dignity (International Comparative Research Report on Ideal Detection and Death)
終末期患者の尊厳のための政策選択に参加している日本の家族の割合(理想の発見と死に関する国際比較研究報告)
Patients who are forced to stay hospitalized often suffer from loneliness and anxiety in an inorganic space of a hospital. It is difficult to have in such a place where one person can spend time with dignity and hope as a human being. On the other hand, it is hard to say that space for nurses who are exposed to harsh working environments that they have peace of mind is not well developed. In Japan, an environment where both hospitalized patients and nurses can spare time with confidence, is what is currently missing.
入院生活を余儀なくされる患者は、病院という無機質な空間の中で孤独や不安に苛まれることが多く、ひとりの人間として尊厳や希望を持って過ごせる居場所を持つことが難しい状況にあります。他方、厳しい労働環境にさらされている看護師がやすらぎを得られる空間も十分に整備されているとは言えず、日本には、入院患者、看護師双方が安心して時を過ごせる環境が圧倒的に不足しているのが現状です

behance image

 

how:
Designed like a two-family house/ thoroughly honest architecture in nature.
how:
二世帯住宅のような設計 / 自然に徹底的に素直な建築。

 

​​​​​​​

Designed like a two-family house / thoroughly honest architecture in nature SACHI HOUSE, was designed to encourage hospitalized patients, their families, and friends to restore the dignity of life. It is a medical welfare facility like a “house” that functions as a place for relaxation for nurses.In order to protect the well-being of hospitalized patients and nurses, we designed this architecture like a two-family house. In addition, by constructing a space according to the site of a triangle as a special shape kept as it is, and by using local thinning wood, it also faced the issues of forest resources covering the whole of Japan. A thoroughly obedient architecture in the local nature and ecosystem was realized.
私達が設計した「幸ハウス」は、入院患者同士や、その家族、友人らが励まし合いながら、人生の尊厳を取り戻すこととともに、看護師にとってもやすらぎの場として機能する「家」のような医療福祉施設です。入院患者と看護師のウェルビーイングを守るために、二世帯住宅のような建築設計を行いました。また、三角形という特殊な形状の敷地に合わせて空間を構成し、さらに地元の間伐材を用いることで日本全体を覆う森林資源の課題とも向き合い、地域の自然や生態系に徹底的に素直な建築を実現させています。

behance image
behance image

While building a contact point for both hospitalized patients and nurses, we prepared two entrance for spaces so that each person can secure their own, using the second floor for nurses and the first floor as a space for patients – a two-family like household.
入院患者、看護師両者の接点をつくりながら、それぞれが自分の空間も確保できるように 2つの入口を用意し、主に2階部を看護師、1階部を患者のための空間とする2世帯住宅のような設計。
SACHI HOUSE’s triangle site faces a main street with heavy traffic on one side, and a quiet side street on the other side. In order to take advantage of these locations to the full extent, instead of creating an opening on the main street side of the building, (that is the front side of the building) by designing the one side of the pathway to glaze and overlook the greenery of the garden, as if it is in the forest.
幸ハウスの三角形の敷地は、一辺が交通量の多い大通りに、もう一辺が静かな小道に面しています。こうしたロケーションを最大限に活かすため、建物の表にあたる大通り側にはあえて開口を取らず、一方の小道側をガラス張りにして庭の緑が見渡せる設計にすることで、まるで森の中にいるかのような空間に。

behance image

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
By using the bark that would been thrown away for the outer layer of the building leaving the bark as it is, we used the inside material as the squares, which is the contents of the wood for the interior, I devoted to the design which is to keep its natural form as much as possible.
 
通常であれば捨ててしまう樹皮をそのまま残して建物の外側に用い、インテリアには木の中身である角材を使うことによって、できる限り自然に即したデザインに徹しました。

behance image

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Various design rules are set for the Maggie’s Center, which many famous architects have been involved, such as Frank Gehry and Zaha Hadid. Even when designing SACHI HOUSE, we followed all of these rules under the supervision of Maggies Center.
 
フランク・ゲーリーやザハ・ハディドなどの有名建築家も設計に携わってきたマギーズセンターには、設計上のさまざまなルールが設定されています。幸ハウスの設計にあたっても、マギーズセンター監修のもと、これらのルールをすべて踏襲しています。
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

now:
We built a community center involving local residents.
now: 
地域住民を巻き込んだコミュニティセンターに。
​​​​​​​

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sachi House opened as a welfare facility attached to Kawamura Hospital in Fuji City in Shizuoka Prefecture. It is starting to function not only as a place where inpatients, family members and nurses can spend peacefully, but also as a place for local residents to gather. Events such as yoga classes and tea ceremonies are also held frequently, generally opening on Wednesdays every week, and their roles are expanding more and more, including acting as community centers within the community.
 
静岡県富士市にある川村病院に付随する福祉施設としてオープンした幸ハウスは、入院患者と家族、看護師が安心して過ごせる場としてだけではなく、地域住民が集う場としても機能し始めています。毎週水曜日の一般開放時間を中心に、ヨガ教室やお茶会などのイベントも頻繁に開催され、地域のコミュニティセンターとして機能するなど、その役割はますます広がっています。
​​​​​​​
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NPO corporation first anniversary: ​​debriefing event & thank you event
NPO 法人設立1周年記念:報告会&感謝イベント
 
Link to event held March 2 2019: https://www.facebook.com/events/779543202425281/

behance image

Photo: https://www.facebook.com/events/779543202425281/

 

what:
SACHI HOUSE
 
when:
2017
who:
Architects
NOSIGNER (Eisuke Tachikawa)
anotherAPARTMENT (Tsuyoshi Kobayashi) ​​​​​​
Client
Kawamura Hospital

 

 
NOSIGNER : social design for evolution.
 
Check out more of our work on:

 

 
 
 
 
 
Thank you for watching!

 

Source: https://www.behance.net/gallery/73925523/SACHI-HOUSE by https://www.behance.net/nosigner is licensed under cc by-nc-nd (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.en_US)