Movie explores Jonathan Tuckey's home in a 19th-century workshop 14 years on



Filmmaker Tapio Snellman has documented the ageing process of architect Jonathan Tuckey’s home, 14 years after he overhauled a 19th-century London workshop to create it.

The architect, who is the founder of London-based firm Jonathan Tuckey Design, renovated and extended the steel fabricator’s workshop in 2002 to create a unique home for his family and their dog.

He left the bare brick walls tarnished with black marks and chose “simple and everyday” materials to rejuvenate the character of the building, but also because they would weather well.

Snellman, who shot Collage House in 2016, captures the ageing of these materials – including nicks and scratches on a series metal fixture and doors by splitting the screen into four – a trick he repeats throughout his film.

“The split-screen sequences talk about the occupants and about the way architecture is integrated seamlessly with family life and personal expression,” Snellman told Dezeen.
“The four simultaneous views create one strong spatial impression without any single image dominating the effect,” he told Dezeen.

Both moving and fixed larch plywood panels clad the exterior, while beach plywood sheeting used as a floor lining inside the house, along with a concrete covering.

Douglas fir stud work was planed and left exposed to partition spaces. This enables zones of activity to be defined, while also maintaining openness throughout.

Read more on Dezeen: http://www.dezeen.com/?p=1021250

Subscribe to our YouTube channel for the latest architecture and design movies: http://bit.ly/1tcULvh

source

UCsWG9ANbrmgR0z-eFk_A3YQ