Modern Sustainability in Big Sur

Modern Sustainability in Big Sur

Big Sur, United States

Studio Schicketanz

Studio Schicketanz’s latest Net Zero project offers unforgettable views of the Pacific Ocean

By taking cues and inspiration from the surrounding landscape, Studio Schicketanz, led by Mary Ann Schicketanz, designed a breathtaking, sustainable home that literally blends into the hillside for a Silicon Valley-based family, their two daughters, and live-in parent, looking for a new lease on life. What was initially planned as a weekend getaway has, given the pandemic, turned into the ultimate quarantine escape, where they can enjoy the ocean front pool and views, a game room, a den, a large kitchen, and everything else that the special property has to offer.

Schicketanz and her team appointed the home with the finest products and finishes, including, but not limited to, pieces from Coup D’etat, Holly Hunt, Larsen, Moooi, Piet Boon, Miele, Brizio, B&B Italia, Tai Ping, Phillip Jeffries, Giorgetti, Pindler, Restoration Hardware, and Concrete Works. The pool features petrified wood stumps by Leos Enderle and Rodney Hunter, while the sculptural artwork of Eric Gushee and Casey McCafferty, as well as pieces by Silvia Poloto, are found throughout the home. Each of the beds, ottomans, book cases, and media cabinets were custom designed.

Material selections include local granite from Hollister, CA for the rock walls, integral plaster for the “cubes” placed in front of the rock walls, and Savannah Brown Duras flagstone to complement the wall stone and entry way connectors. The “shell” was kept in all neutral and earth tone colors, while the interior showcases accents of color from the custom blend mosaic walls and Venetian plaster accent walls.

In addition to the home’s luxe, high-end finishes and furnishings, and given its extreme location, the home is anticipated to achieve net zero due to power and hot water (for the pool) generation from solar panels and Tesla Power Walls, which will power the house when grid power is not available. The power produced onsite covers all of the power needs of the house, as well as charging for 2 EV vehicles.

About Studio Schicketanz
Studio Schicketanz is a full-service architecture, interior design, and consultancy firm based in Carmel, California, and Bangalore, India. The firm is sought after for its ability to weave together deeply philosophical approaches to landscape, architecture, and interior design, with a focused emphasis on livability. Founder, Gabriele Mary Ann Schicketanz, has been a practicing architect for more than three decades, with a portfolio spanning the Western United States, as well as Europe. She is known for creating designs that offer classic simplicity and natural elegance.

For more information


  1. studioschicketanz.com

Media contact

Source: V2 Newswire

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - The team took inspiration from the surrounding landscape, cutting a shelf into the gentle hillside to make the home feel one with nature. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The team took inspiration from the surrounding landscape, cutting a shelf into the gentle hillside to make the home feel one with nature.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - <p>As you step into the home's entry, you are surrounded by a neutral material palette and look directly through 3 clear sliders that open into the courtyard. The guest wing is to your left and the main living cube and view to the ocean is to your right. Concrete flooring was selected to compliment the stone and is used for flooring in the connectors of the living cubes. The reclaimed ceiling from wine barrels extends from the main living cube into the entry creating a warm welcome.</p> - Photo credit: Joe Fletcher Photography

As you step into the home’s entry, you are surrounded by a neutral material palette and look directly through 3 clear sliders that open into the courtyard. The guest wing is to your left and the main living cube and view to the ocean is to your right. Concrete flooring was selected to compliment the stone and is used for flooring in the connectors of the living cubes. The reclaimed ceiling from wine barrels extends from the main living cube into the entry creating a warm welcome.

Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - The "Kauri" dining table by Rea 1920 and "Ginger" dining chairs by Poltrona Frau sit center stage within the dining room, flanked by ocean views to the west and the interior courtyard to the east. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The “Kauri” dining table by Rea 1920 and “Ginger” dining chairs by Poltrona Frau sit center stage within the dining room, flanked by ocean views to the west and the interior courtyard to the east.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - In the kitchen, cabinetry by Sozo Studio is suspended in front of a raspberry and gold tile mosaic by Bisazza that was inspired by the Mark Rothko painting "White Center." - Photo credit: Joe Fletcher Photography

In the kitchen, cabinetry by Sozo Studio is suspended in front of a raspberry and gold tile mosaic by Bisazza that was inspired by the Mark Rothko painting “White Center.”
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - Studio Schicketanz created a separate scullery kitchen in the open pantry behind the kitchen, with a larger sink and dishwasher out of site from the dining area. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

Studio Schicketanz created a separate scullery kitchen in the open pantry behind the kitchen, with a larger sink and dishwasher out of site from the dining area.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - Studio Schicketanz created the ultimate indoor and outdoor relationship for this uniquely sited residence. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

Studio Schicketanz created the ultimate indoor and outdoor relationship for this uniquely sited residence.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - <p style="">The Living Room furnishings were selected for their shape and comfort and the materials of the furnishings were kept neutral as a reflection of the architectural finishes. Cognac leather on the Moooi swivel chairs speaks to the warm oak boards on the floor and ceiling. These are also functional pieces allowing one to swivel towards the ocean, courtyard, and dining/kitchen. <br style=""></p> - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The Living Room furnishings were selected for their shape and comfort and the materials of the furnishings were kept neutral as a reflection of the architectural finishes. Cognac leather on the Moooi swivel chairs speaks to the warm oak boards on the floor and ceiling. These are also functional pieces allowing one to swivel towards the ocean, courtyard, and dining/kitchen.

Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - Artwork by Eric Gushee hangs on the custom hued Venetian plaster accent wall. The ceiling and flooring were kept neutral allowing south and north walls to become an accent with pops of color. The exterior plaster wraps into the main living area around into the connector and onto the portion of the eastern wall opening to the entry. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

Artwork by Eric Gushee hangs on the custom hued Venetian plaster accent wall. The ceiling and flooring were kept neutral allowing south and north walls to become an accent with pops of color. The exterior plaster wraps into the main living area around into the connector and onto the portion of the eastern wall opening to the entry.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - A glass wall offers stunning views into the central courtyard. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

A glass wall offers stunning views into the central courtyard.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - The central courtyard allows for a respite from the coastal wind and nearby wildlife. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The central courtyard allows for a respite from the coastal wind and nearby wildlife.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - <p>The courtyard is both supported and framed by a 400 ft long rock wall, made from locally sourced Hollister Granite. It serves as a central place to gather and enjoy nature with direct views of the hills. The neutral material palette was chosen to blend with the surrounding meadow and hills.</p><br class=""> - Photo credit: Tim Griffith Photography

The courtyard is both supported and framed by a 400 ft long rock wall, made from locally sourced Hollister Granite. It serves as a central place to gather and enjoy nature with direct views of the hills. The neutral material palette was chosen to blend with the surrounding meadow and hills.

Photo credit:
Tim Griffith Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - <p>An outdoor shower off of the primary bedroom creates a luxurious experience that feels integrated into the landscape. </p> - Photo credit: Joe Fletcher Photography

An outdoor shower off of the primary bedroom creates a luxurious experience that feels integrated into the landscape.

Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - The media room showcases a darker furniture palette with Flexform's cozy "Soft Dream" sectional, B&amp;B Italia "Fat Fat Lady" poufs and a "Metropolitan" arm chair. The dark woven Philip Jeffries wall covering sets the mood for relaxation. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The media room showcases a darker furniture palette with Flexform’s cozy “Soft Dream” sectional, B&B Italia “Fat Fat Lady” poufs and a “Metropolitan” arm chair. The dark woven Philip Jeffries wall covering sets the mood for relaxation.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - A view from across the living spaces looking into the primary bedroom. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

A view from across the living spaces looking into the primary bedroom.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - Silvia Poloto's "Wabi Sabi" from Kneedler Fauchere anchors the neutral tones in the primary bedroom. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

Silvia Poloto’s “Wabi Sabi” from Kneedler Fauchere anchors the neutral tones in the primary bedroom.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - <p>The guest suite is located on the northeast side of the home, creating a separation from the main living areas. The east wall of the guest suite is a portion of the stone retaining wall that is carved into the hillside that spans the length of the home. Glazed sliders open to the courtyard and look out to the main living space and connector to the primary suite. </p> - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The guest suite is located on the northeast side of the home, creating a separation from the main living areas. The east wall of the guest suite is a portion of the stone retaining wall that is carved into the hillside that spans the length of the home. Glazed sliders open to the courtyard and look out to the main living space and connector to the primary suite.

Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - Custom cabinetry and "Litze" Collection fixtures by Brizo can be found in the primary bathroom. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

Custom cabinetry and “Litze” Collection fixtures by Brizo can be found in the primary bathroom.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - The "Vegas" tub by Concreteworks is prominently featured below a circular skylight in the primary bathroom. - Photo credit: Joe Fletcher Photography

The “Vegas” tub by Concreteworks is prominently featured below a circular skylight in the primary bathroom.
Photo credit:
Joe Fletcher Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - The residence consists of four separate “cubes,” separating living and sleeping quarters. The primary three cubes on the western side are comprised of floor-to-ceiling glazed sliders, serving as the western walls, which take maximum advantage of the expansive views of the Pacific ocean, as well as allow for strong connections to the pool. The fourth cube, the guest suite, faces the hills and courtyard. - Photo credit: Tim Griffith Photography

The residence consists of four separate “cubes,” separating living and sleeping quarters. The primary three cubes on the western side are comprised of floor-to-ceiling glazed sliders, serving as the western walls, which take maximum advantage of the expansive views of the Pacific ocean, as well as allow for strong connections to the pool. The fourth cube, the guest suite, faces the hills and courtyard.
Photo credit:
Tim Griffith Photography

Press kit | 2757-26 - Press release | Modern Sustainability in Big Sur - Studio Schicketanz - Residential Architecture - <p style="">The project’s largest design challenge provided the most innovative design solutions. In accordance with local planning laws, the new building had to remain invisible from Highway One. So the team created the building site by cutting a shelf into the gentle hill side. The resulting 15’ high retaining wall is curvilinearly shaped to better blend with the land.<br></p> - Photo credit: <p>Tim Griffith Photography</p>

The project’s largest design challenge provided the most innovative design solutions. In accordance with local planning laws, the new building had to remain invisible from Highway One. So the team created the building site by cutting a shelf into the gentle hill side. The resulting 15’ high retaining wall is curvilinearly shaped to better blend with the land.

Photo credit:Tim Griffith Photography

Source link

Save This Post

No account yet? Register

Up Next

RECOMMENDED