A Modernist Super House That Explores Connection of Architecture, Interior and Garden (House Tour)



Devising a modernist super house requires a deep understanding of the interplay between architecture, interior design and the natural garden and landscape. Championing a heightened sense of experience, Witta Circle engages with the internal and external spaces – privacy screens, purposeful zoning and considered materiality articulates a levelled layering, accentuated throughout the house tour. Located in Noosa Heads on the Sunshine Coast, Witta Circle is a home that endeavours to claim the coveted title of modernist super house. Shaun Lockyer Architects has executed a robust yet warm home, with a strong sense of space, place and immersion.

By challenging traditional notions of how architecture converses with interior design and externally with landscape, Witta Circle embraces open planned living, dedicated to public gathering spaces. Moving through seamless thresholds, the home occupies both inside and outside areas. Showcased throughout the house tour is the swimming pool, garden and wine cellar. Through deliberate use and placement of skylights, windows and courtyards, light is filtered throughout the interior design. This includes the creative solution to bringing light down into the basement, where natural light is filtered through water and glass panels within the outdoor pool of the modernist super house.

Upon arrival, there is a strong connection between the built and natural environments. The façade of the super house is a literal layer atop the architectural dialogue of the home. The house tour identifies the external screen as another consideration for privacy, sun protection and experience. It also takes approximately 50% of the heat off the façade, creating an exchange between the natural environment and the architecture, which tempers the internal experience of the modernist super house.

The materiality of the house is an ode to the natural landscape. The charred timber references texture and natural forces, whilst the concrete speaks to a bolder interpretation of form. The plants soften the harder aspects of the built structure, with green cascading over the walls and submerging the home within the environment.

For more from The Local Project:

Instagram – https://www.instagram.com/thelocalproject/
Website – https://thelocalproject.com.au/
Print Publication – https://thelocalproject.com.au/publication/

Architecture by Shaun Lockyer Architects.
Interior Design by Hong Henwood Design.
Build by JW Construction.
Landscape Design by Conlon Group.
Engineering by Westera Partners.
Tiles and Stone Supplied by Artedomus.
Filmed and Edited by Nikolas Strugar of Ravens At Odds.
Production by The Local Project.

#ModernistSuperHouse #Architecture #InteriorDesign #HouseTour #DreamHouse #Home #HomeTour #SuperHouse #Interior #ArchitectureLovers

source

Save This Post

No account yet? Register