Venice House

Los Angeles, United States

The Venice House creates a garden sanctuary in the city. Located on a long, narrow lot in the Venice neighborhood of Los Angeles, the house comprises a dramatic series of folded roof planes and a collage of textured metal and wood exterior surfaces. The bulk of the house has been placed on the eastern side of the lot, making a linear garden on the western side. The wood living pavilion projects into the garden space, with a soaring hyperbolic paraboloid roof formed by exposed Douglas fir beams. A pool has been placed directly outside the living area, allowing this prominent part of the house to be mirrored by water.

The bedroom wing of the house frames the triangular living pavilion, which projects into the long garden space on the west side of the property.

The living area is enclosed by a continuous glass wall, protected by a 6-ft roof overhang. Oversized 8-ft by 10-ft sliding glass panel doors open directly to the pool, creating a seamless indoor-outdoor environment. The living pavilion itself is constructed with wood, both exterior, and interior, establishing a contrast of warm wood to the cool metal siding that wraps the bedroom wing. The living roof is a hyperbolic paraboloid composed of tightly-spaced Douglas Fir beams. The beams gradually reverse their slope from one end of the living space to the other end, creating a curving interior line where the beams frame into the wall of the bedroom wing. The curvature of the hyperbolic paraboloid is made entirely with straight beams.

Simplicity rules the choice of interior finishes. White-bleached rift-sawn white oak cabinets and floors are combined with calm white plaster walls.

The custom FINNE design work can be seen in a delicate custom steel light fixture hanging over the sculptural quartz kitchen island and cast-glass breakfast counter. Other FINNE design elements include a sculptural quartz powder room vanity, the spare steel and wood main stair, and the dense wood screen wall located outside the second-floor master bath. The crafted approach continues on the exterior with a unique handmade Danish brick, creating accent walls at the front entry and the living room fireplace.

The house was designed to be a sustainable structure from the start, with 40% higher insulation values than required by code, efficient natural ventilation, large amounts of natural lighting, water-conserving plumbing fixtures, LED lighting, locally sourced materials, and drought-tolerant landscaping. Windows have high-performance Low-E insulated glazing and are equipped with concealed shades. The house roof has been planned for future photovoltaic panels and hot-water solar panels.

Deep roof overhangs, built-in shades, and high-operating clerestory windows are used to reduce heat gain in the summer months. During the winter, the lower sun angle is able to penetrate into living spaces and passively warm the floor. Low VOC paints and stains have been used throughout the house. The high level of craft evident in the house reflects another key principle of sustainable design: eschew “throw-away-ism” and make the house last many years!

Technical Sheet

Venice House

Location: Los Angeles, California
Client: Confidential
Completion: August 2019

Architect: FINNE Architects
Nils Finne, AIA, Design Principal
Chris Hawley & Chris Graesser, Project Managers
Contractor: Bruder Construction
Bell Canyon, CA
Structural: Parker Resnick, Engineers Los Angeles, CA, Bruce Resnick
Photographer: Tom Bonner
Custom Steel Kitchen Pendant Design: by Nils Finne
Light Fixture Fabrication: by Landbridge Lighting, Seattle
Custom Cast Glass Breakfast Counter: Design by Nils Finne, Fabrication by Glassworks, Seattle WA
Custom Bath Accessories: VRI Series of twisted steel bath accessories. Design by Nils Finne. Fabricated by 5-STAR Industries, Seattle
VG Douglas Fir Lift-slide Doors And Offset-pivot Front by Quantum Windows and Door. Door Everett, WA
Exterior Clear Cedar Siding and Soffits: furnished by Issaquah Lumber
Interior VG Fir ceiling paneling Issaquah, WA
Exposed Doug Fir structural ceiling and Beams in Living Pavilion area: furnished by Disdero Lumber
Clackamas, OR
Stainless custom kitchen island sink: Metalmasters
Lynnwood, WA
Custom Suspended Mirror at Powder Rm: Distinctive Glass, Lynnwood WA
Tile for all bathrooms: Ann Sacks, Seattle, WA
Custom Wood Cabinets: Taylor Made Furniture
Marquette, MI
Furniture and Art work Furnished by clients

About FINNE Architects

Raised in the United States and Norway, Nils Finne established FINNE Architects in Seattle in order to bring a Scandinavian understanding of craft and landscape to the Pacific Northwest.  The firm has practiced smart sustainable design for twenty-five years, designing new custom homes and renovation projects in Washington, Oregon, California, Michigan, Massachusetts, Virginia, Rhode Island, and Norway.  FINNE is a member of the Green Building Council.

Dedicated to the idea of Crafted Modernism,  Nils Finne typically designs custom lighting, furniture, cabinets, and hardware for every project.  FINNE  has produced more than 80 pieces of custom fabrications, which are also sold as stand-alone items.


  1. www.finne.com/

Media contact

Source: V2 Newswire

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Exterior view with pool - Photo credit: Tom Bonner

Exterior view with pool
Photo credit:
Tom Bonner

 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Exterior view with pool - Photo credit: Tom Bonner

Exterior view with pool
Photo credit:
Tom Bonner

 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Overall exterior view - Photo credit: Tom Bonner

Overall exterior view
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Exterior view - Photo credit: Tom Bonner

Exterior view
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Exterior View - Photo credit: Tom Bonner

Exterior View
Photo credit:
Tom Bonner

 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Exterior View - Photo credit: Tom Bonner

Exterior View
Photo credit:
Tom Bonner

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Entry glass pivot door - Photo credit: Tom Bonner

Entry glass pivot door
Photo credit:
Tom Bonner

 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Entry space with stair - Photo credit: Tom Bonner

Entry space with stair
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Stair detail - Photo credit: Tom Bonner

Stair detail
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Dining space and pool - Photo credit: Tom Bonner

Dining space and pool
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Kitchen and dining spaces - Photo credit: Tom Bonner

Kitchen and dining spaces
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Kitchen detail - Photo credit: Tom Bonner

Kitchen detail
Photo credit:
Tom Bonner

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Kitchen detail - Photo credit: Tom Bonner

Kitchen detail
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Living space - Photo credit: Tom Bonner

Living space
Photo credit:
Tom Bonner
 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Kolumba brick fireplace - Photo credit: Tom Bonner

Kolumba brick fireplace
Photo credit:
Tom Bonner

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Powder Room - Photo credit: Tom Bonner

Powder Room
Photo credit:
Tom Bonner

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Stair hall - Photo credit: Tom Bonner

Stair hall
Photo credit:
Tom Bonner

 

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Main Bedroom - Photo credit: Tom Bonner

Main Bedroom
Photo credit:
Tom Bonner

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - From entry looking toward dining and living spaces - Photo credit: Tom Bonner

From entry looking toward dining and living spaces
Photo credit:
Tom Bonner

Press kit | 1015-02 - Press release | Venice House - FINNE Architects - Residential Architecture - Main Bathroom - Photo credit: Tom Bonner

Main Bathroom
Photo credit:
Tom Bonner

Source link

Save This Post

No account yet? Register

Up Next

RECOMMENDED