Urban Oasis – Laurier Road – Don't Move, Improve! 2020



‘Urban Oasis of the Year’ Prize, Don’t Move, Improve! 2020

See the seven winning homes and 113 inspirational projects!

Subscribe 🎥 for new videos every week!
Magazine 📖 http://bit.ly/DMI_magazine
Free Exhibition 🏠 http://bit.ly/DMI_exhibition

–––––––––––––––

Three new zinc boxes create top floor living accommodation and roof terraces, capping the original brick 1930s converted house on a prominent corner of Dartmouth Park Conservation Area. The previous house sat uncomfortably on this corner amongst much grander houses. New roof extensions were located to increase the coherence of the corner plot with all new elements built-in zinc making a clear distinction between old and new. The addition gives the appearance of two three-storey houses facing Laurier Road and a two-storey house facing York Rise. The living accommodation was moved to the top floor to maximise day/sunlight and take advantage of fantastic views of surrounding streets and Highgate Hill. The finned detailing of the facades performs a number of functions: to orient each zinc box to address the respective streets, to give the facade a rhythm which nods to the neighbouring houses, and to provide privacy from long street views. Glazed sections of fins line with the existing windows beneath, tying the new with the host building beneath. The fins are specifically angled to open up the best views from the rooms.

SIZE: 155 SQM
AREA ADDED: 90 SQM
AREA REFURBISHED: 65 SQM
TOTAL COST: £380,000
ARCHITECT: RICHARD KEEP ARCHITECTS
STRUCTURAL ENGINEER: CONSTANT SD
DAYLIGHT CONSULTANT: SP PLANNING PARTY
WALL SURVEYOR: ROBSON WALSH
CONTRACTOR: DN CONSTRUCTION LTD
–––––––––––––––
Joe Howard © BarProductions

source

UCQzfSQVRHzK1z0O2IDf0c5A

You need to login or register to bookmark/favorite this content.