The Burj Residence

Flag black

Press kit - Press release - The Burj Residence - VSHD Design


A v2com exclusive

The Burj Residence

Dubai, United Arab Emirates

VSHD Design


Dubai, United Arab Emirates, 2019-03-28 –

The project is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.

The client requested for a design that ensures the highest level of privacy and allows for the construction of a 1600 sqm house on a relatively small sized plot. He has also requested for a certain level of grandeur with a great deal of natural light.

VSHD Design accordingly envisioned an L-Shaped house that looks into the inside of the plot where the family can enjoy the pool and the lush garden area while maintaining their privacy. The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size. A timber overhang was used to complete the geometry of the “L” and to give privacy to the internal corridor from the street side.

One of the challenges was the definition of grandeur. In a region where grandeur is still widely expected to be shiny with lots of glitters, a mood of grandeur needed to be created, a magnificent space minus all the usual glitter. A space that one would normally experience in museums and grand galleries.

This kind of grandiosity could only be achieved through mastering proportions, the use of natural materials and ample light.

Accordingly, scale was key in this project where all the openings were fitted with doors and windows that reach the ceiling level giving all these objects a powerful presence and allowing for ample natural light.

The internal L outline is transparent with large spans of sliding glass doors. The large glass panels have a slim linear profile creating a seamless boundary between the outdoors and the indoors. This opens up the house to a view of the pool and garden and creates a visual link between all the living spaces.

Project Data

Name of Project | The Burj Residence

Location | Dubai, United Arab Emirates

Area | 1600 m2

Client | Tamer Wali

Lead Designer | Rania M Hamed

Project Manager | Bryan Miranda

Photographer | Koen Van Damme

Photographer | Nik and Tam

VSHD Design

VSHD is a regional multiple award-winning interior architecture firm founded in 2007 by Interior Architect Rania Hamed. With projects in Dubai, Cairo, London & Florida, VSHD has become a prominent expert in the industry with a reputation for style, functionality, attention to detail and quality.

The Design Group combines extraordinary talent and global experiences to create spaces, nationally and worldwide that can be as “cutting edge” or “timeless” as the exceptionality of each of their clients.

The Design Group’s mission is to develop architectural and interior design experiences that are distinctive, compelling and of superb quality and individuality.

VSHD believes that like both, architects and interior architects, their role is to transform and repurpose the space and breathe new life into it. With each project, they combine modesty with elegance, to reach elements of calm, beauty and subtle luxury.


– 30 –
Media contact

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The Burj Residence main entrance. - Photo credit: Koen Van Damme

The Burj Residence main entrance.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size. - Photo credit: Koen Van Damme

The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The main entrance is a linear glass box with high glass panels on walls and ceiling. - Photo credit:  Koen Van Damme

The main entrance is a linear glass box with high glass panels on walls and ceiling.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The study fully cladded in natural Oak with a bookcase on both sides of the room. - Photo credit:  Koen Van Damme

The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Bookcase in  Natural Oak with backlit display boxes in solid bronze. - Photo credit:  Koen Van Damme

Bookcase in  Natural Oak with backlit display boxes in solid bronze.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The reception area centered between dining room and study, has two large pivot doors on both sides of the room.   - Photo credit:  Koen Van Damme

The reception area centered between dining room and study, has two large pivot doors on both sides of the room.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The dining room is a double height space with a grand gallery feel. The high doors/portals in brushed Oak and bronze complements the Art Work by Syrian artist Diana Al-Hadid titled Duomo.  - Photo credit:  Koen Van Damme

The dining room is a double height space with a grand gallery feel. The high doors/portals in brushed Oak and bronze complements the Art Work by Syrian artist Diana Al-Hadid titled Duomo.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Lift lobby cladded in Bronze alloy with two sconce on both sides of the lift. - Photo credit:  Koen Van Damme

Lift lobby cladded in Bronze alloy with two sconce on both sides of the lift.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Powder Room with walls & floors in honed stone finish, accented with bronze accessories creating a palette of rich authentic materials and textures. - Photo credit:  Koen Van Damme

Powder Room with walls & floors in honed stone finish, accented with bronze accessories creating a palette of rich authentic materials and textures.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Timber screens with minimal steel structure that does not interfere with the screens' transparency and conceal the building services. - Photo credit:  Koen Van Damme

Timber screens with minimal steel structure that does not interfere with the screens’ transparency and conceal the building services.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Timber screens that slide along the parameter of internal facade were introduced to filter light and create a complex play of light and shadow.  - Photo credit: Nik and Tam

Timber screens that slide along the parameter of internal facade were introduced to filter light and create a complex play of light and shadow.

Photo credit:
Nik and Tam

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The family living is an open space that houses the family dining and kitchen. Full height partitions and doors were designed to give the option of privacy or full view of the garden and pool. - Photo credit:  Koen Van Damme

The family living is an open space that houses the family dining and kitchen. Full height partitions and doors were designed to give the option of privacy or full view of the garden and pool.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design -  Family Living with a custom designed TV unit that acts as the focal point of the space. - Photo credit:  Koen Van Damme

Family Living with a custom designed TV unit that acts as the focal point of the space.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - The staircase is a vertical space with suspended floating beams - Photo credit:  Koen Van Damme

The staircase is a vertical space with suspended floating beams

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Light a dynamic element that defines the interiors. - Photo credit:  Koen Van Damme

Light a dynamic element that defines the interiors.

Photo credit:
Koen Van Damme

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Family room overlooking the entrance double height void. - Photo credit: Nik and Tam

Family room overlooking the entrance double height void.

Photo credit:
Nik and Tam

Press kit | 3809-04 - Press release | The Burj Residence - VSHD Design - Residential Interior Design - Circulation space attached to a double height void where light and shadow transforms the space. - Photo credit: Nik and Tam

Circulation space attached to a double height void where light and shadow transforms the space.

Photo credit:
Nik and Tam



Source link