Pinghe Bibliotheater

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Bibliotheater north side - Photo credit: Jonathan Leijonhufvud
Shanghai, China, 2021-01-22 –

Pinghe Bibliotheater is the core of OPEN’s latest project—School as Village/Shanghai Qingpu Pinghe International School. A library, a theater, and a black box interlock together like a Chinese puzzle to form this characteristic building that some call ‘the blue whale’ while others see it as an ocean liner. The unique form of the building and the free-flowing spaces not only cultivate the students’ interests in reading and performing, but also encourage their imagination to roam freely in the ocean of knowledge.

The Bibliotheater abuts an important corner of this school-village, at a junction near which a major city highway and an ancient canal also meet. The slanted roof with spiky skylights, ship portholes like round windows, and eye-catching blue color leave a strong impression on passersby.

When we were given the extensive and jumbled-together program of a new school for 2000 students aged from 3 to 18 years, the immediate reaction was how dreadful it would be for a kid spending these many years fixed in one building. We decided to break away from the current trend of school-as-megastructure. Instead, the original program was deconstructed and grouped into many smaller and distinctive buildings, forming a village-like campus. The marriage of library and theater came from the architect’s belief that the act of extensive reading and thinking, and the act of expression through performances, should be critical components of education but are often ignored in test-driven educational systems. The distinctive qualities of these two programs and the respective physical needs came to inspire the design of the building.

Above and Below

The proscenium theater and the black box, which require the least natural light and the most acoustic isolation, occupy the lower part and the deep central area of the building, while the library occupies the upper part. A loop of different reading spaces rises and drops according to the varying heights of the theater volumes below, creating a terraced spatial sequence that climaxes at a central reading area that is surrounded by books and light.

Introvert and Extrovert

The experience of reading is inevitably introverted and highly personal. Facing readers from early years to young adults, the architect created many comfortable reading zones of different qualities. A sunken roof garden gives kids breathes of fresh air and an outdoor reading area when weather permits.

The experience of performing in theaters, on the other hand, is extroverted and exciting. The main entrance to the theater is where the building is ‘cut’ diagonally to form a theatrical opening. The juxtaposition of warm wood panels and deep blue walls create a visually stimulating auditorium. The café on the ground floor also plays an important role. During normal school days, parents waiting to pick up kids can read and socialize there.

Lightness and Darkness

Light is crucial to the design of the library, not only fulfilling the functional needs but also giving form to the spaces and animating them with musical rhythm. Abundant skylights on the slanted roof bring filtered light to the central reading area, a giant oculus dropping down from the ceiling illuminates the very center in an almost spiritual way, forming an emotionally charged central space. While in the theater, natural light is avoided entirely, and artificial lighting was carefully designed to meet functional requirements.

In a sense, the Bibilotheater was conceived more broadly as a cultural center for not only the school but also the surrounding communities. Carefully placed near the secondary entrance of the campus, the building may be used independently without disturbing the campus management. It was the architect’s hope that the Bibliotheater will become the social energizer that brings together parents and community members.

Project Facts 

Project Name: Pinghe Bibliotheater

Design Year: 2016-2020

Status: Completed

Client: Shanghai Tixue Education and Technology Co., Ltd.

Program: 500 seated theater, 150 seated black-box theater, Library, Café

Building Area: 5,372 m²

Site Area: 2,312 m²

Location: Shanghai, China

Credits

Architecture and Interior Design: OPEN Architecture

Principals in Charge: LI Hu, HUANG Wenjing

Design Team: YE Qing, SHI Bingjie, YANG Ling, TAN Qingjun, LU Di, Daijiro Nakayama, LIN Bihong, CHEN Xiuyuan, ZHOU Tingting, ZOU Xiaowei, LIU Xunfeng, LI Lingna

Local Design Institute: Shanghai Yuangou Architects and Consultants

Structural and MEP Consultant: CABR Technology Co., Ltd.

Curtain Wall Consultant: CABR Technology Co., Ltd.

Theater/Acoustic Consultant: Shanghai Net Culture Development Co., Ltd.

Lighting Consultant: Shanghai Modern Architecture Decoration Environmental Design Research Institute Co., Ltd.

About OPEN

OPEN is a passionate team of designers collaborating across different disciplines to practice urban design, landscape design, architectural design, and interior design, as well as the research and production of design strategies in the context of new challenges. We believe in the innovative power of architecture to transform people and the way they live while striking a new balance between manmade and nature.

OPEN was founded by LI Hu and HUANG Wenjing in New York City. It established its Beijing office in 2008. Some built and ongoing projects by OPEN include the Gehua Youth and Cultural Center, Garden School/Beijing No.4 High School Fangshan Campus, Tsinghua Ocean Center, Pingshan Performing Arts Center, Tank Shanghai, UCCA Dune Art Museum, Chapel of Sound, and Qingpu Pinghe International School.

For more information or high-res images, please contact [email protected]

For more information


  1. openarch.com

  2. vimeo.com/502152077

Media contact

Source: V2 Newswire

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Bibliotheater north side - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudBibliotheater north side

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Bibliotheater south side - Photo credit: Credit Jonathan LeijonhufvudBibliotheater south side

Photo credit:
Credit Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Central Reading Area - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudCentral Reading Area

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Theater - Photo credit: CHEN HaoTheater

Photo credit:
CHEN Hao

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Terraced Reading Space - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudTerraced Reading Space

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Rooftop Terrace - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudRooftop Terrace

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud


Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Library Lobby - Photo credit: CHEN HaoLibrary Lobby

Photo credit:
CHEN Hao


Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Café - Photo credit: WU QingshanCafé

Photo credit:
WU Qingshan

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Library Reception - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudLibrary Reception

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Terraced Reading Space - Photo credit: WU QingshanTerraced Reading Space

Photo credit:
WU Qingshan

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Open Stacks Reading Room - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudOpen Stacks Reading Room

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud


Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Stairs - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudStairs

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Terraced Reading Space - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudTerraced Reading Space

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Central Reading Space - Photo credit: CHEN HaoCentral Reading Space

Photo credit:
CHEN Hao

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Theater Auditorium - Photo credit: WU QingshanTheater Auditorium

Photo credit:
WU Qingshan

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Exterior Partial View - Photo credit: WU Qingshan Exterior Partial View

Photo credit:
WU Qingshan


Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Round Windows and Skylights - Photo credit: Jonathan LeijonhufvudRound Windows and Skylights

Photo credit:
Jonathan Leijonhufvud

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Spatial Diagram - Photo credit: OPEN ArchitectureSpatial Diagram

Photo credit:
OPEN Architecture

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Ground Floor Plan - Photo credit: OPEN ArchitectureGround Floor Plan

Photo credit:
OPEN Architecture

Press kit | 3976-03 - Press release | Pinghe Bibliotheater - OPEN Architecture - Institutional Architecture - Section A - Photo credit: OPEN ArchitectureSection A

Photo credit:
OPEN Architecture

Source

Up Next

RECOMMENDED

Send this to a friend