École Sainte-Anne – A new redesigned schoolyard

Flag black

Press kit - Press release - École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design


A v2com exclusive

École Sainte-Anne – A new redesigned schoolyard

Montréal, Canada

Taktik design


Planification of a green schoolyard


Montréal, Canada, 2019-06-10 –

The small Sainte-Anne elementary school, located in the Rosemont neighbourhood in Montreal, wanted to offer students outdoor spaces that were as stimulating and versatile as all of their interior educational environments. The schoolyard, initially made entirely of asphalt, underwent a major transformation in order to offer the students as well as the teachers several distinct learning areas.

The transformation work began with the addition of a large multi-sports field enclosed by protective strips, a basketball court and a racetrack. These new playing and learning fields now allow for higher energy expense for children during their breaks. The new outdoor schoolyard is benefited as much by the teaching of gym classes.

The integration of new green spaces was a priority for the school administrators. A vegetation area, located in the heart of the schoolyard, serves multiple uses and activities. First a place of relaxation under the trees and a space for contemplation, it also allows the children to gather and meet inside the wooden cabins, now becoming a new place of knowledge sharing for students.

Thanks to the various seating places in coloured concrete, sufficient to seat a complete

class, it is now possible for teachers to give whole classes in nature. In a corner of the new redesigned schoolyard, a plantation area with crushed brick floor to reduce heat islands among others has also been developed to give students horticulture classes and to allow them practice garden cultivation. The long custom table made of BC fir, Douglas fir, was designed with no integrated seating on one of its sides to allow the young students to work standing up during the planting activities.

To complete the transformation of the premises, entire sections of the school brick walls were painted with sunny and invigorating colours. This choice of colour palette and the painting of dynamic forms and angles break the classic, straight and static architectural design. The new outdoor playground of the École Sainte-Anne is now an extension of it, an educational place, inviting and promoting the development of each student.

Technical description

Official name of the project: École Sainte-Anne – A new redesigned schoolyard

Location: Rosemont, Montreal

Project end date: September 2018

Area: 28 000 pc

Customer: École primaire Sainte-Anne

Project manager: Cynthia Papineau

Collaborator: Nicola Tardif-Bourdages

Designer: Cynthia Papineau & Quentin Veron

Photograph: Maxime Brouillet

About Taktik design

Taktik design is a Montreal-based company close to people and attentive to its customers and their needs.  The understanding of places and their functionalities is at the heart of their approach and their concepts.

Composed of a creative and passionate team, Taktik design constantly innovates to improve the use of spaces and to create unique worlds.

“For us, a successful space cannot be summed up only in its aesthetics, but also in its ability to create a link between its users and the created environment.”


– 30 –
Media contact

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Socialisation area - Photo credit: Maxime Brouillet

Socialisation area

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Garden area - Photo credit: Maxime Brouillet

Garden area

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Plantations - Photo credit: Maxime Brouillet

Plantations

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Green area - Outdoor class - Photo credit: Maxime Brouillet

Garden area

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Green area & garden - Photo credit: Maxime Brouillet

Green area & garden

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture -  Overview 1 - Photo credit: Maxime Brouillet

Overview 1

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture -  Overview 2 - Photo credit: Maxime Brouillet

Overview 2

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Soccer field - Photo credit: Maxime Brouillet

Soccer field

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Garden - Art displays-metal menhir - Photo credit: Maxime Brouillet

Garden – Art displays-metal menhir

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Garden & plants area - Photo credit: Maxime Brouillet

Garden & plants area

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Garden - Outdoor Furnitures - Photo credit: Maxime Brouillet

Garden – Outdoor Furnitures

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Gardening preparation space - Photo credit: Maxime Brouillet

Gardening preparation space

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Details - Wood & steel Gardening table - Photo credit: Maxime Brouillet

Details – Wood & steel Gardening table

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Custom metal ping pong table - Photo credit: Maxime Brouillet

Custom metal ping pong table

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture -  Detail - Custom metal ping pong table  - Photo credit: Maxime Brouillet

Detail – Custom metal ping pong table

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture - Wooden shacks - Photo credit: Maxime Brouillet

Wooden shacks

Photo credit:
Maxime Brouillet

Press kit | 1299-03 - Press release | École Sainte-Anne - A new redesigned schoolyard - Taktik design - Institutional Architecture -  Wooden shack on stilts - Photo credit: Maxime Brouillet

Wooden shack on stilts

Photo credit:
Maxime Brouillet



Source link

You need to login or register to bookmark/favorite this content.