Architect Designs an Award Winning Home Inspired by Art, Conversation and Curation (House Tour)



Following three years of curation, St Vincent’s Place emerges as an award winning home, peppered with art and designed to promote conversation. Crafted by B.E Architecture, the restoration project employs expressive pieces with consistency, enabling the building to be navigated with ease.

Originally owned by a convent, St Vincent’s Place is comprised of three buildings set side-by-side, situated in the Melbourne precinct of Albert Park. The heritage façade – the only historical element that could be retained in the award winning home – represents a significant contribution to the architecture of the area, presenting a combination of stone and delicate black metalwork.

Traversing two design styles in a singular project, B.E Architecture dedicates the front of the home to heritage recreation whilst providing a modern extension. The front of the award winning home captures a formal entrance and living room and upstairs, a master bedroom and dressing room. A studious approach to restorative design is reflected in the treatment of cornices, skirtings and architraves, as well as doorjambs, doors and flooring. In contrast, the back of the building captures a contemporary interior design including a downstairs pool, onsen and steam room, elevated with tiling and considered lighting.

Several features of St Vincent’s Place indicate the designer’s penchant for aesthetic flair. Inspired by pioneering artist Sigmar Polke, sliced agate doors filter natural light with an array of neutral tones. In addition, a large text piece reading ‘Heaven is a Place Where Nothing Ever Happens’ sparks curiosity from its reference, size and impressive incorporation into the award winning home. “You do feel the magic of how these elements come together here,” says Broderick Ely, Design Director at B.E Architecture. “We curate, we arrange and manipulate these items so it sits very quietly.”

Using the even application of decorative elements, B.E Architecture establishes a coherent and award winning home. St Vincent’s Place is structured to gently guide occupants towards its many hidden gems, enabling the mind to wander in unison with the body.

00:00 – Introduction to the Award Winning Home
00:21 – A Restoration Project 3 Years in The Making
00:58 – Building Aspects From the Ground Up
01:31 – Compatibility Within the Home
01:46 – A Walkthrough of the Historic Section of the Home
02:03 – The Modern Section of the Home
02:18 – Reinterpretations of the Historic Aspects
02:46 – Encouraging Conversation Through Building and Design
03:36 – A Range of Surprising Features
04:45 – Peaceful Curation and Arrangement
05:09 – A Journey With the Client

For more from The Local Project:

Instagram – https://www.instagram.com/thelocalproject/
Website – https://thelocalproject.com.au/
Print Publication – https://thelocalproject.com.au/publication/
The Local Project Marketplace – https://thelocalproject.com.au/marketplace/

To subscribe to The Local Project’s Tri-Annual Print Publication see here – https://thelocalproject.com.au/subscribe/

Photography by Gavin Green.
Architecture by B.E Architecture.
Build by mckimm.
Landscape Contracting by Landspace.
Engineering by D&A Consulting.
Engineering by ResCom Consulting Engineers.
Filmed and Edited by Cheer Squad Film Co.
Production by The Local Project.

The Local Project Acknowledges the Aboriginal and Torres Strait Islander peoples as the Traditional Owners of the land in Australia. We recognise the importance of Indigenous peoples in the identity of our country and continuing connections to Country and community. We pay our respect to Elders, past, present and emerging and extend that respect to all Indigenous people of these lands.

#AwardWinningHome #TheLocalProject #HouseTour #Architect #Architecture #House #Australia #Art #Restoration #Design #Building #InteriorDesign #Decor #Furniture #Home

SyncID: MB01CQBQP2REAHJ

source

Save This Post

No account yet? Register